Forside
Fakta om Marianaøyene
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kartKartTil SaipanTl Tinian

geografi
Marianaøyene (Northern Marianas) består av 14 øyer som ligger rett nord for Guam. De største er hovedøya Saipan (47 km²), Tinian (39 km²) og Rota (32 km²). De nordligste øyene er vulkanske, mens de sørligste er opphevete koralløyer. Marianagropen er det dypeste havområdet i verden med 11.775 meter.

Til toppen

klima

Klimaet på Marianaøyene er tropisk, med en gennomsnittstemperatur på 27 grader Celsius. Det er regnsesong fra juli til oktober, og sjansene for å få en orkan er tilstede fra august til desember (større sjanse nå enn tidligere på grunn av klimaforandring). Den tørreste månedene er fra desember til mars.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er engelsk, men 86% av befolkningen snakker et annet språk hjemme. De andre språkene er gjerne chamorro (lokalt) eller mikronesisk slik det snakkes i Truk (FSM).

Til toppen

befolkning
Unge fiskereDet bor nærmere 60.000 på Marianaøyene. Følgende folkegrupper: Filippinsk 34%, chamorro 30%, kinesisk 12%, mikronesisk 8%.
Til toppen


historie
Man antar at øyene ble befolket omtrent 1500 år før Kristus, av chamorrofolket som kom fra sør-øst-Asia.
Den første europeiske oppdagelsesreisende til å besøke øyene var portugisiske Ferdinand Magellan i 1521, som kalte øyene Islas de los Ladrones ("tyvenes øyer") etter en misforståelse med de innfødte (på Guam, som da tilhørte øygruppen).
Den spanske presten Luis Diego Sanvitore, som slo seg ned på øyene i1668, omdøpte dem til Mariana-øyene etter den spanske dronningen Maria Ana. Han og de andre prestene hadde problemer med å få omvendt de lokale, og etter at spanske tropper slo ned et opprør ble mange tvangsflyttet til Guam i sør. Mange klarte å unngå deportasjon ved å gjemme seg på Rota, så der er det i dag minst oppblandet blod.
Rundt 1820 tillot Spania at folk fra Karolinerne (Truk) fikk slå seg ned på øyene, mot å passe på kvegflokkene de hadde der. I 1885 ble øyene formelt erklært spanske, men allerede i 1899 kjøpte Tyskland øyene. Så kom første verdenskrig. Japan overtok øyene og beholdt dem helt til godt inne i neste verdenskrig. I 1944 invaderte amerikanske styrker øyene, og det kom til svært blodige slag. Rundt 40.000 japanere mistet livet, sivile og militære, de Flyet som slapp atombombene!siste ved begå selvmord. USA brukte så Tinian som sin base for flyangrep på Japan, og herfra lettet flyene som slapp atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Etter krigen ble FN enig om at USA skulle passe på øyene og det gjorde de fram til 1978 da øyene fikk indre selvstyre.
I 1986 proklamerte president Ronald Reagan at Mariana-øyene var en "United States commonwealth " og at alle de som bodde der var amerikanske medborgere.
I 1990 avsluttet FN offisielt USAs beskytterrolle over øyene.

Til toppen

kultur
Med en så brokete historie, med en rekke land og menneskegrupper involvert, så er det ikke rart at kulturen minner lite om det opprinnelige. Kulturen i dag er en blanding av chamorro og spansk, godt krydret med en porsjon amerikansk!
Den mikronesiske "stav-dansen" er nok det som minner mest om sydhavskultur, pluss en del matretter laget av fisk og lokale frukter.

Til toppen

økonomi
Selv om øyene har selvstyre så er man ganske avhengig av økonomisk hjelp fra USA. Turisme er nå den største inntektskilden, men man har også litt jordbruk, samt kles- og håndarbeidsindustri.

Til toppen

styresett
Øyene har sitt eget selvstyre, med lokal valgt guvernør og viseguvernør, men er i politisk union med USA.

Til toppen

religion
Romankatolsk kristendom er den framtredende religion på øyene, men det er også en del andre kristne kirker og det finnes fortsatt innslag av tradisjonell chamorro-religion.

Til toppen

tid
Klokka på Mariana-øyene er GMT/UTC pluss 2 timer..

Til toppen

flagg

Marianaøyenes flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Les mer
Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Marianas)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |