Forside
Fakta om Kiribati
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kart
Kiribati kart

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
Kiribati ligger i det sentrale Stillehavet, like nord for ekvator. Det totale landarealet er bare 810 kvadratkilometer, men øyene ligger spredd ut over 2 millioner kvadratkilometer hav (omtrent på størrelse med Nord-Amerika)!
Landet består av tre øygrupper: Gilbertøyene, Phoenixøyene og Lineøyene - pluss enslige Banaba (Ocean Island). Gilbertøyene har 16 lave atoller, en av dem er Tarawa hvor den knøttlille hovedstaden Bairiki ligger. Phoenixøyene har 8 atoller og Lineøyene 11 atoller, en av dem er Kiritimati (Christmas Island) som er verdens største atoll. Og tillegget er altså vulkanske Banaba (87 meter høy, tidligere foregikk utvinning man fosfat her).
For å lære mer om hva en atoll er, klikk her.

Til toppen

klima

Klimaet i Kiribati er ekvatorialsk tropisk med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader Celsius. Det regner mest fra november til mars, men det er ikke så store forskjeller på temperatur og nedbør. Man regne med rundt 300 cm nedbør i året, oftest fordelt på heftige regnskyller. Da regner man ikke med Banaba, hvor det kan være tørkeperioder.
Tropiske orkaner er man ikke plaget med i Kiribati. Derimot er Kiribati et av de landene som er vil forsvinne i havet på grunn av klimaforandringene med stigende havnivå, noe man allerede har begynt å merke.

Til toppen

språk
I Kiribati har de sitt eget språk, kiribatisk. De fleste snakker også engelsk, noe de lærer på skolen, men mange av de eldste kan kun sitt eget språk.

Til toppen

befolkning
Det bor 82,450 mennesker i Kiribati. De er mikronesiske (litt oppblandet med polynesisk). Noen få kinesere og europeere, i første rekke på hovedøya Tarawa.

Til toppen

historie
Man antar at de første folkene på øyene kom fra Sørøst-Asia for rundt 2000 år siden. En innvandring fra Tonga og Samoa i sør ankom øyene i det fjortende århundret og blandingen ble de som lever på øyene i dag.
Den første europeer til å se øyene var spanske de Quiros i 1606, hvis man da ikke skal legge noe i de gamle legendene at det engang tidligere kom hvite guder fra øst (ordet for hvit mann er "i-matang", som betyr "menneske fra øst").
I begynnelsen av det nittende århundre begynte den hvite manns påvirkning, med alle sine laster og sykdommer. De første var hvalfangerne, så kom "blackbirders", slaveskip fra Peru, England og Australia. Omtrent samtidig kom handelsmennene - faktisk flere fra Norge (på Butaritari bodde de to norske handelsmenn, og den ene giftet seg lokalt og fikk barn der - begge disse var visstnok ganske godt likt).
I midten på århundre dukket de første amerikanske og engelske misjonærene opp, og i1916 ble øyene, sammen med det som i dag er Tuvalu, til den engelske kolonien Gilbert- og Elliceøyene (bortsett fra et par av de ubebodde Phoenixøyne som de delte med USA).
Under den andre verdenskrig erobret Japan flesteparten av øyene, og det sto flere blodige slag før amerikanerne tok dem tilbake i 1943.
I 1975 skilte Gilbert- og Ellice-delen lag, og i 1979 ble Kiribati et selvstendig land.

Til toppen

kultur
Jente i sittedansDen tradisjonelle kulturen har klart seg mye bedre i Kiribati enn i mange av de andre øyrikene i Stillehavet. Det er i første rekke på den overbefolkete holmen Betio på hovedøya Tarawa at omverdenen har satt sine tydelige spor man, men selv her holder man på skikkene selv om det ikke alltid ser slik ut.
På de ytre øyene bor flesteparten fortsatt i palmehytter uten vegger og fisker maten sin i lagunen og utenfor korallrevet, selv om ris og makrell på boks nå for alvor har tatt opp konkurransen med taroroten og tunfisken!
Best har nok tradisjonene holdt seg på atollen Tabiteuea, mye takket være en blodig konfrontasjon med mannskapet på et amerikansk krigsskip i 1841!
Det viktigste huset på alle øyene er maneabaen, forsamlingshuset. Her samles man til møter og fest, og i Kiribati er man glad i begge deler! Dessverre har sjømennene på tyske skip funnet ut at det er god forretning å vise video i forsamlingshusene nå de ikke er ute, så den fantastiske lokale dansen har fått sterk konkurranse av karate og gangsterfilmer!
Kirken er viktig for alle i Kiribati, men det forhindrer ikke at man tror på magi og ånder - overtroen er faktisk ganske så sterk!

Til toppen

økonomi
Som så alt for mange sydhavsriker så ville ikke Kiribati klare seg særlig godt uten økonomisk støtte utenfra. Man kunne jo godt ha greid seg ved å leve kun med ren naturalhusholdning som tidligere, men slik er ikke verden lenger. Man skal ha en moderne administrasjon, med sykehus, skoler og lignende - og folk begynner å venne seg til vestlig mat og materielle "goder", selv om man fortsatt fisker og holder griser og høner.
Tidligere hadde man en ikke ubetydelig inntekt fra utvinning av fosfat på øya Banaba (Ocean Island), men der tok ressursene slutt og folkene fra Banaba bor nå på øya Rabi i Fiji. I dag er det nok sjømennene på tyske skip som bringer inn mest penger, ved siden av fiske og kopra.
Turisme er ikke noen stor inntektsbringer i Kiribati, selv om man på Christmas Island prøver å satse litt.

Til toppen

styresett
Siden 1979 har Kiribati vært et selvstendig land. Parlamentets 41 medlemmer velges ved vanlig valg hvert fjerde år. Disse velger igjen sin president, som plukker ut 12 av parlamentsmedlemmene til sin regjering. Kiribati er medlem av det brittiske samveldet.

Til toppen

religion
I Kiribati er det rundt 40.000 katolikker, mens ti tusen færre protestanter. Det finnes en del andre småmenigheter, som pinsevenner og bahai.

Til toppen

tid
Klokka i Kiribati er GMT/UTC pluss 12 timer.

Til toppen

flagg

Kiribatis flagg

Til toppen


Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Kan jeg reise mellom øyene?
Les mer


Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (i Tuvalu, naboriket til Kiribati)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |