Forside
 Hva du gjør i Fransk Polynesia (Tahiti)
 

 
   
  GJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilFAKTA
 
pilkart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg  

 pilBO
  pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere
     
 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Jente danserDet er ganske hektisk natteliv i hovedstaden Papeete (til å være sydhavet). Fortausrestauranter, hoteller med god mat, fascinerende sydhavsshow, diskoer med danseglade jenter og pianobar med transverstitter- du finner det meste. Men vær klar over at alt er veldig dyrt - Papeete er en av verdens dyreste byer!
Også på mange av de andre Selskapsøyene finnes det restauranter og barer, og på hotellene er det ofte konserter og show som viser tradisjonell dans og musikk.
Kommer man seg ut til de andre øygruppene blir bildet annerledes, mye mer sydhavsliv og mye mindre natteliv!

Til toppen

spise ute
Det er mange spisemuligheter i Papeete på Tahiti. Her kan du få alt i fra den mest avanserte franske gourmetmaten til kjøtt fra trekullgrillen på campingvogn-gatekjøkkenene ved havna.
De femstjerners hotellene på de andre Selskapsøyene serverer mat du skal slite for å finne bedre andre steder, og det er godt med spisetilbud rundt omkring også.
Du kan spise ute på de andre ytre øygruppene også, men tilbudene er på langt nær så mange og gode.
Vel, uansett om du er på Tahiti eller en av de andre øyene så må du prøve den lokale maten. Rå fisk marinert i kokosnøttmelk er en delikatesse, og mat stekt/bakt i jordovn må du ikke gå glipp av!

Til toppen


utflukter
På de noe turistifiserte Selskapsøyene er det godt med tilbud, bare spør på det nærmeste hotellet.
Hva sier du om å mate haiene på Bora Bora, svømme med delfinene på Morea, eller seile over Huahines lagune i en ekte utriggerkano?
Også på de andre øygruppene finnes det spennende utflukter, som å spise middag i solnedgangen på stranden til en øde koralløy på Rangiroa eller se hvordan man farmer svarte perler på Manihi.

Til toppen

å se
På hovedøya Tahiti finner du graven til kong Pomare V, med en gigantisk likørflaske på toppen (gjett hva han var glad i!) og den rekonstruerte marae'n (steintemplet) i Arahurahu.
På det sistnevnte stedet viser de ganske betagende show som illustrerer hvordan stedet ble brukt i gamle dager.
Markedet i Papeete, Marché du Papeete, er ganske fargerikt, spesielt på lørdagsmorgener.
Et stykke utenfor byen finner du Bain Loti, et naturlig svømmebasseng i en elv, kjent fra forfatteren Pierre Lotis roman "The Marriage of Loti ".
Det er også mange gallerier og museer å besøke i Papeete, pluss en botanisk hage.
De andre øyene har også sine severdigheter, som den rekonstruerte marae'n og fiskefellene på Huahine.
På Hiva Oa i Marquesasøyene finner du gravene til maleren Paul Gaugin og sangeren/poeten Jaques Brel.
Over alt er naturen en severdighet i seg selv: De dramatiske fjellene på de vulkanske øyene og de kritthvite strendene og krystallklare lagunene på de lave atollene.

Til toppen

shopping
Jo, det finnes de som shopper i Fransk Polynesia, selv om prisene er ganske så stive. For det er jo hyggelig å ha med seg noen sydhavs-souvernirer, som tiki'er, håndvifter, tiare-olje og mini-kanoer, hjem. Og dessuten - de som har råd til å handle med seg noen svarte perler kan jo gjøre et kupp!

Til toppen

hendelser
Historisk skuespillMest kjent er vel Heiva-festivalen i juli hvert år, en måneds lang festival på Tahiti full av musikk, dans, sport missekåringer og utstillinger. Pluss fantastiske "Te Ora e Te Mana", et historisk skuespill på Marae Arahurahu i Paea utenfor Papeete. På den rekonstruerte maraen, som er en gudeplass med en slags pyramideformet konstruksjon av stein, viser man hva som kunne ha forgått der i riktig gamle dager. Sang, dans, skuespill og fantastiske kostymer.
   Den 5. mars hvert år feirer man også på Tahiti misjonærenes ankomst med en historisk rekonstruksjon på Point Venus. Hawaiki Nui er en spennende kanokonkurranse hvor lag fra alle øyene padler i tre dager over åpne havstrekninger - den lengste etappen er til Bora Bora, en avstand på 52 km!
   På Tahaa i Selskapsøyene har man en stein-fiske festival den siste uken i oktober, på Morea har man Morea-maraton-løpet tidlig i februar, mens man har en firedagers golfturnering på Tahiti i juni/juli, men man har en surfe-turnering på samme øye i september.
   Eller så er det gjerne en del forskjellige hendelser gjennom året på alle øyene - det gjelder å forhøre seg på hotell og turistkontor når man ankommer!

Til toppen

sport
Der finnes godt med sport på hovedøya Tahiti, men også på de andre øyene tilbyr hotellene aktiviteter som dykking, snorkling, fisking, seilbrett, vannski, hesteriding, tennis, bordtennis og lignende. Tahiti har dessuten en flott golfbane hvor det arrangeres internasjonale turneringer. Fotball og volleyball er populært over alt.
Det finnes en del turveier på de fleste av Selskapsøyene, og andre steder er det å forhøre seg i landsbyene/hotellene om hva som skjer.

Til toppen

badeliv
Fransk Polynesia er et drømmested for de som er glade i vannet! På så godt som alle øyene er det flotte sandstrender og beskyttede badeplasser, i tilknytting til hotellene og ellers.
Bader man på egenhånd er det likevel lurt å spørre de innfødte om de lokale forholdene, og aldri bad i nærheten av passasjene gjennom korallrevene (om man ikke har erfaring med slikt) det kan være kraftige strømmer!
Havna i Papeete innbyr ikke til svømming.

Til toppen

dykking
Kyss en fisk!Også i Fransk Polynesia er dykking en av de store attraksjonene. Spektakulære korallrev og vegger som stuper rett ned fra overflaten til det mørkeblå dypet. Fargerike småfisk, rokker og haier. Finn fram til det nærmeste dykkefirmaet, eller spør på hotellet.

Til toppen

fiske
I Fransk Polynesia finnes det godt med "gamefish", så hør med turistkontoret eller hotellet hvordan man kan få hengt seg på en utflukt eller leie en båt med skipper for å prøve deg på sverdfisk, tunfisk eller hai! Det finnes godt med firmaer som tilbyr turer.
På de ytre øygruppene kan man spørre om å få bli med de lokale gutta når de drar ut på havet for å dorge til dagens middag, spanderer man bensin blir man sikkert invitert til å smake på fangsten!


Til toppen

bryllup
Det er ikke så lett for de besøkende å få arrangert et romantisk sydhavsbryllup i Fransk Polynesia som for eksempel på Fiji eller Cookøyene, man må ha vært i minst 30 dager på en av øyene får slikt er lovlig.


Til toppenSe video av den senuelle dansen tamure!
Misjonærene prøvde å forby den, men dansen er tilbake.
Se videoen!


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |