forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Utriggerkano med seil studeres


10 ting som du må gjøre i sydhavet

- og det finnes jo så mye, mye mer!


Det er spennende å besøke et nytt land, og de som reiser helt til sydhavet kan anse seg som ekstra heldige. For at man skal få mest mulig av eventyret er det viktig at man er forberedt, og her er 10 ting som står på "må-gjøre" listen. Selvsagt finnes det så mye, mye mer!


1. Kom i kontakt med de innfødte
Menneskene i sydhavet er kjent for sine smil og vennlighet, og skulle du reise hjem til Norge uten å oppleve dette så ville det være fryktig trist! Finn veien vekk fra hotellet og ut på "bygda". Oppsøk de innfødte med en åpen og respektfull holdning. De vil mer enn gjerne prate med deg, og de fleste steder snakker man brukbart engelsk i tillegg til sitt lokale språk. Introduser deg og spør hva de driver med. Fortell om din familie og spør om deres. Det skal ikke så mange ordene til før du vil oppdaget at du er i ferd med å få en ny venn, og veldig ofte en venn for livet! Finnes det andre turister eller fastboende fra vestlige land så er jo det sikkert hyggelig å snakke med dem, men vil du oppleve det spesielle med sydhavet så MÅ du krype ut av det norske skallet og se hvor du er!
For å lese vår artikkel om vennligheten, klikk her.
2. Respekter og følg lokale skikker og tradisjoner
Lokal  "strikkhopping" i VanuatuMange tror jo at det vi har lært i Norge er det eneste rette og riktige, men det er selvsagt basert på den norske samfunnsstrukturen. Når du er i et annet land så bør du stille med et åpent sinn og legge vekk dine norske skylapper. Du vil nok kanskje oppdage at det er du som har mer å lære av de innfødte enn de har å lære av deg. Det kan nok være vanskelig å gripe inn når man ser noen unger drar en kaklende høne etter seg i en snor som en drage, men for dem så er det på samme linje som at vi i Norge kan hale en motstrebende fisk opp fra sjøen uten å føle at vi driver med dyreplageri. At små unger også kan rusle rundt med sylskarpe kniver kan få det til å grøsse på ryggen, men både kommende fiskere og husmødre må lære å behandle en kniv så tidlig som mulig. En blunder det er lett å gjøre som besøkende til sydhavet er å gå lettkledd i varmen. De fleste steder er gjerne høyst upassende å vise nakne lår og skuldre for damene, og gutta bør nok også ha på seg en skjorte. De innfødte vil nok være for høflige til å fortelle deg det, men hjemme i landsbyen rister de nok på hodet over hvor mye håpløst disse hvite finner på! Det rare er jo at da de første hvite kom til sydhavet gikk de innfødte nakne, men de kristne misjonærene satte raskt en stopper for det. Det er faktisk ikke så mange årene siden både gutter og jenter gikk med bar overkropp i de fleste sydhavsland, noe du fortsatt kan oppleve på de mest isolerte øyene i Mikronesia. Det finnes også gjerne regler for hvordan man skal oppføre seg i forsamlingshus og landsbyer, så spør de innfødte på hotellet hvilke skikker som gjelder!
3. Lær kulturen å kjenne
Kano i lagunenDessverre så er sydhavskulturen i ferd med å dø. Vi hvite er jo så flinke til å påtvinge alle vår egen kultur, og det er så alt for lett å ta imot det man får gratis. Mange steder er det derfor vanskelig å finne opprinnelig kultur, men drar du vekk fra hovedøyene og turiststedene så kan du forsatt oppleve en del av det spesielle. Her bor man ofte i mer tradisjonelle hus, lever en større grad av naturalhusholding med dyrking, samling og fisking, lager gjerne maten på tradisjonell måte, man kommer gjerne sammen for feiring med tradisjonelle danser og man har et mer tradisjonelt syn på hva hvordan livet skal leves. Ja, ofte virker det som om disse folkene er både gladere, vennligere og sunnere enn de som klumper seg sammen i byer for å tjene penger! Disse menneskene er helt sikkert glade for å lære deg noe om sin egen kultur, bare det et du som hvit bryr deg om et levesett som er annerledes enn de har sett på video og film fra den vestlige verden er gjerne stort for dem!
4. Vær med ut for å fiske eller samle mat
Levende garn i MarshalløyeneSom nevnt i forrige punkt så kan man vekk fra turiststeder og byer finne folk som lever mer tradisjonelt, og en god ide er å være med når de drar for å skaffe mat. Noen vil kanskje henge seg på fiskeutflukter som hotell eller firmaer arrangerer, men det er nok mer spennende å være med de innfødte i deres kanoer eller båter. Spør dem om du kan få være med og de syntes sikkert det er moro. Hvis du i tillegg tilbyr å spandere en kanne bensin til utenbordsmotoren er du en stor suksess! Det kan også være spennende å være med når de skal samle skjell på korallrevet eller finne krabber. Ja, mange steder i sydhavet er folkene glade i å dra på picknic-utflukter, og får du være med på en slik en så må de henge på når det drar ut i bushen for å finne en stor del av maten som skal spises!
For å komme til faktasiden om livet i havet, klikk her. For å lese vår artikkel om å fiske i sydhavet, klikk her.
5. Smak på lokal mat
Rå fisk i kokosmelkNordmenn som drar til utlandet er ofte noen rare dyr. Ikke før har de kommet til et sted hvor det finnes masse spennende og god lokal mat før de oppsøker skandinaviske restauranter hvor de kan spise kjøttkaker og butikker hvor de kan kjøpe kaviar. Ja, noen har til og med tatt med seg brunost og fiskeboller fra Norge! Vær så snill, gjør det annerledes når du drar til sydhavet! For de som er litt redde for å prøve den lokale maten ute på "landsbygda" er det å anbefale å finne ut om noen av hotellene har såkalt "island night", hvor de server lokal mat servert på en innbydende måte. Smak i første rekke på rå, marinert fisk - det er bare så godt! Kast deg over lukkemusklene fra muslinger, velg taro eller tapioka isteden for poteten, glem melonen og sett tennene i en søt og saftig papaya! Spør hva rettene er hvis de ikke har satt opp forklarende lapper og prøv på så mye som mulig. Når du så har hatt en slik innkjøringsperiode kan du prøve deg hjemme hos den familien du har blitt kjent med. Et tips: Spør om de har brødfrukt, og om de kan fritere noen skiver for deg!
For å komme til faktasiden om vekstene i sydhavet, klikk her. For å komme til siden med oppskrifter på sydhavsmat, klikk her.
6. Bad i sjøen
Redaktørens kone Emma baderNesten uansett hvor man er i sydhavet så er det kort vei til sjøen. Og med en vanntemperatur som gjerne ligger rundt 28 grader så skulle det bare mangle at man ikke hoppet ut i! Noen steder er det viktig å huske "anstendig" badetøy - at jentene ikke viser for mye av kroppen og at gutta bruker badeshorts isteden for badebukse. Selv om bikinien har fått navnet sitt fra atollen Bikini i Marshalløyene så vil en bikini vekke forargelse i mange sydhavsland. De fleste sydhavsdamer vasser rett ut i vannet i sine lange kjoler, men en langbeint bermudashorts utenpå badedrakten er en fornuftig løsning. Dessuten så er det greit for både gutter å jenter å ha på seg t-skjorte uansett, for solen tar mer enn du er klar over når du befinner deg i vannet! Vel, noen klarer seg med å plaske litt rundt i lagunens deilige vann ved stranden, men det kunne kanskje være en ide å få på seg en dykkemaske og titte på alt det spennende som befinner seg i det. Å snorkle rundt i lagunen og på/ved korallrevet er utrolig fascinerende, det er fisk, anemoner og koraller i alle farger, og skjell som er en flott suvenir å ta med seg hjem (bare spør først om du har lov). Husk at kutt av korall kan lage vonde kutt og at det finnes både fisk og skjell som har giftige pigger. Skylle seg med ferskvann etter badet er lurt, noen har lett å få irriterende kløe av saltet, og det å smøre seg med solkrem både før og etter bad er så godt som en nødvendighet.
For å lese mer om skjellene, klikk her. For å lese vår artikkel om hva du bør tenke på når det gjelder helse, klikk her.
7. Vær blid og glad
Blid jente i KiribatiDu vil sette pris på de innfødtes vennlighet, og det er også å håpe at de kan få et godt inntrykk av deg som besøkende. Det heter jo at man skal gjøre mot andre som man vil andre skal gjøre mot seg selv - og det gjelder også i sydhavet. De innfødte har gjerne en livsglede som nesten bobler over, og hvis du møter dem med et blidt smil så ligger alt til rette for en hyggelig dag! De innfødte elsker gjerne også å fleipe, så finn ut på hvilket nivå de fleiper og svar med samme mynt. Ikke vær redd for å vise at du trives, og ikke vær redd for å dumme deg ut. Noen vil kanskje tro at de innfødtes latter betyr at de ler av deg, men det er heller slik at de ler med deg!
8. Bruk sunn fornuft
Service i FijiSelv om man bør være forsiktig med å måle alt etter norsk målestokk, så er der ikke dumt å bruke sunn fornuft i de fleste situasjoner også i et fremmed land. Det sier seg kanskje selv at man ikke bør legge ut på havet i en knøttliten oppblåsbåt, men man må kanskje bruke nøtta litt mer for ikke å røre ved den fargesprakende skjellet som ligger så uskyldig i sanden på bunnen - og ikke røper at den har en giftig pigg som den kan skyte ut. Ha respekt for hav og sjø, tenk solvettregler isteden for fjellvettregler, vær redd for å få sår og rifter, spør om de lokale forholdene og skikkene - og vær klar over at mye er annerledes. Ikke la noen innfødte utnytte eller lure deg, men du må heller ikke utnytte vennligheten og gjestfriheten.
9. Gi en gave til dine nye venner når du drar
Redaktøren med venn i TuvaluHar du fulgt vårt råd om å komme i kontakt med de innfødte så har du sikkert fått en haug nye venner, kanskje fått en ny familie eller venn for livet! Har du blitt invitert til en familie så har du ganske sikkert blitt traktert med både mat og drikke. Ja, du har kanskje bodd hos dem i flere dager! Siden du er gjest og skal behandles etter beste evne så vil de sikkert ikke høre tale om at du skal gi dem noe penger eller kjøpe mat eller gaver til dem. Likevel, det koster ofte å ha en hvit man på besøk og man har gjerne mer husrom og hjerterom enn penger i lommeboka. Så det riktige er gjerne å gi dem en gave når du reiser tilbake til det høye nord, gjerne penger eller ting som du vet de trenger. Ikke for mye, ikke for lite. En sak til: Ikke bli skuffet hvis du ikke får noe brev fra dem etter at du har kommet hjem, selv om du har sendt hauger med brev fra Norge. De innfødte i sydhavet er generelt ikke så glade i å skrive brev, og ofte blir adressen din borte. De har helt sikkert ikke glemt deg - noe du vil oppleve neste gang du setter kursen sydover!
10. Dra utenfor turiststedene
- og helst ut til de ytre øyene
Isolert landsby i SamoaDet er kanskje kjekt å bestille en ferdigpakket tur fra Norge, men drar man så langt som til sydhavet så ville det vel være flott å oppleve noen annet enn det man gjør på Kanariøyene - ikke sant? Lær om stedene i sydhavet, lær om øyer du aldri har hørt om. Bruk Sydhav på nettet som ditt verktøy for å finne annerledes opplevelser. Les så mye som mulig om hvert eneste land og klikk deg på linker videre til landenes egne hjemmesider. Finn ut hvordan du kan finne et annet sted å bo enn et femstjernes luksushotell med slitne australske turister og velfriserte plener. Sjekk hvordan du skal komme deg vekk fra landenes hovedøyer og ut til de ytre øyene, gjerne med lokalt skip hvis du har tid til det - den reisen kan bli en opplevelse!
AvTerje Dahl

Ja, vi håper du leser våre tips og legger dem på minnet. Det finnes selvsagt så mye, mye mer man bør gjøre i sydhavet enn det vi har nevnt her - og det håper vi du selv får erfare!
For vår artikkel om 10 ting du ikke bør gjøre i sydhavet - klikk her.
Flere råd om hva du bør gjøre før du drar, hva du bør ha med deg og hva du bør tenke på når du lander i sydhavsparadiset, klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om 10 ting du bør gjøre i sydhavet i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Paradiset Jeg Fant"
Paradiset jeg fant
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"
Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |